"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Травень » 15 » Порядок припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД

15:51
Порядок припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД
Порядок припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД: роз’яснює Держкомпідприємництво

Лист Держкомпідприємництва від 07.02.2011 р. №1207 «Про надання роз’яснення»
Держкомпідприємництво роз’яснило порядок припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця.

Статтею 5 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» визначено, що держреєстрація фізосіб-підприємців проводиться держреєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у держадміністраціях за місцем проживання фізособи-підприємця.

Зазначимо, що інформація про прийняття фізособою рішення щодо припинення підприємницької діяльності підлягає обов’язковому опублікуванню у спеціалізованому друкованому ЗМІ (ч. 1 ст. 22 Закону) протягом 10 р. д. з моменту внесення відповідного запису до ЄДР.

Для внесення до ЄДР запису про рішення фізособи-підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності така фізособа (уповноважена особа) повинна подати держреєстратору (рекомендованим листом з описом вкладення) заяву про припинення підприємницької діяльності фізособою-підприємцем та документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття фізособою-підприємцем рішення щодо припинення підприємницької діяльності. Якщо документи подаються заявником особисто, держреєстратору додатково пред’являється паспорт.

Згідно з ч. 9 ст. 47 Закону про держреєстрацію для проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа-підприємець (уповноважена особа) не раніше 2-х місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому ЗМІ подає держреєстратору особисто (рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу такі документи:

— заповнену реєстраційну картку на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособою-підприємцем за її рішенням;

— свідоцтво про держреєстрацію фізособи-підприємця;

— довідку відповідного органу ДПС про відсутність заборгованості з податків, зборів (обов’язкових платежів). Ця довідка надається після проведення документальної перевірки підприємницької діяльності;

— довідку відповідного органу ПФУ про відсутність заборгованості;

— довідки відповідних органів фондів соцстрахування про відсутність заборгованості або про те, що вона не перебувала на обліку.

Держреєстратору забороняється вимагати додаткові документи для проведення держреєстрації припинення фізособи-підприємця, якщо вони не передбачені ч. 9 ст. 47 Закону.

Дата внесення до ЄДР запису про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособою-підприємцем є датою держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособою-підприємцем (абз. 2 ч. 15 ст. 47 Закону).
Як фізособі-СПД зупинити підприємницьку діяльність

Лист Держкомпідприємництва від 03.03.2011 р. №2341 «Про надання роз’яснення»
Держкомпідприємництво надало роз’яснення щодо можливості зупинення підприємницької діяльності фізособою-підприємцем.

Держкомпідприємництво зазначає, що відповідно до Указу Президента від 03.07.98 р. №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», СПД — фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юрособи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їхніх сімей, протягом календарного року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн, мають право обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку за встановленою формою. Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку затверджено наказом ДПАУ від 29.10.99 р. №599.

Чинне законодавство не містить такого поняття, як «зупинення підприємницької діяльності». ГКУ та Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» визначають процедуру держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД. Тому доки фізособа зареєстрована як СПД, вона повинна виконувати зобов’язання зі сплати податків і зборів, передбачених законодавством, незалежно від того, чи здійснює така особа підприємницьку діяльність. Якщо фізособа-СПД одержала свідоцтво, вона зобов’язана сплачувати єдиний податок до закінчення дії цього свідоцтва.

купити мясо перепілки в трускавці Згідно зі ст. 2 вищезазначеного Указу суб’єкт малого підприємництва — фізособа самостійно може приймати рішення як про перехід на спрощену систему, так і про те, щоб повернутися на загальну систему оподаткування, у разі якщо вона вирішила зупинити свою діяльність і не бажає надміру сплачувати податки. При цьому звітність фізособа-СПД має надавати у будь-якому випадку.

Листом ДПАУ від 16.11.2000 р. №6357/6/17-0516 було роз’яснено: якщо фізособа-СПД обрала спосіб оподаткування своїх доходів, одержаних від здійснення підприємницької діяльності, за єдиним податком шляхом придбання свідоцтва і не подала у встановлений термін до ДПС заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, а тимчасово припинила підприємницьку діяльність, вона повинна і далі дотримуватися всіх норм Указу незалежно від того, здійснює вона підприємницьку діяльність чи ні, і, зокрема, сплачувати щомісяця єдиний податок в установлені строки.

Держкомпідприємництво зауважує, що, згідно із зазначеним Указом, перейти зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну можна з початку наступного звітного періоду, а заяву до органу ДПС слід подати не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного кварталу. Відповідно до абз. 2 п. 2 Наказу №599 свідоцтво видається на зазначений у заяві термін, але не більше ніж на календарний рік.

Категорія: Трудове право | Переглядів: 2700 | Додав: ВКарпатах | Теги: припинення підприємницької діяльнос | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz