"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Квітень » 18 » Хворіти можна лише кожному другому

01:04
Хворіти можна лише кожному другому
Хворіти можна лише кожному другому

Із захворілих в першому кварталі (у період загострення сезонних захворювань) українців, які працюють, приблизно половині не заплатили за листками непрацездатності досі. В ряді областей (зокрема, Луганській та Харківській) отримати свої гроші людям не вдається. Не допомагають ні заяви чиновників з Мінпраці і соцполітики про відсутність проблем з коштами, ні розпіарені Положення про новий порядок виплати лікарняних.

Одна з головних причин затримки із соціальними виплатами, на думку експертів, - покриття дефіциту Пенсійного фонду за рахунок коштів соціального призначення (соцстрахування). За найскромнішими підрахунками, ціна питання - понад 400 млн. грн. Саме цю суму називають чиновники, коли говорять про борги перед бюлетенями співробітниками. Представники профспілкових організацій стверджують, що сума боргу вчетверо більша.

Неправильні хворі

Першими з проблемою нарахування та виплати за лікарняними листками зіткнулися бухгалтера. Головне нововведення, за словами головбухів, це - відмова Пенсійного фонду оплачувати лікарняні листи працівникам, у яких немає свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. І поки люди його не отримають, за лікарняними їм ніхто не заплатить.

По суті, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відмовляє у виплаті лікарняних майже чверті населення або половині українців, які працюють.

Адже на сьогоднішній день понад 9 мільйонів громадян, які працюють, досі не мають тієї самої горезвісної "корочки" (свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Враховуючи, що в зимово-весняний період бюлетені по 250-300 тис. чоловік на місяць, 50% економія на виплатах дозволить залишати значні кошти.

У Міністерстві праці та соцполітики в усьому звинувачують нове законодавство. Після того, як з 1 січня набув чинності Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнодержавне соцстрахування" єдиний внесок надходить до Пенсійного фонду і розділяється їм пропорційно на всі фонди (з безробіття, страхування на випадок тимчасової непрацездатності і т.д.) принципово змінилися два моменти.

Перше: раніше був взаємозалік (тобто, підприємства виплачували своїм хворим працівникам гроші за листками непрацездатності відразу, а потім переказувати до Фонду соцстрахування суму вже з вирахуванням розміру цих виплат). Зараз же роботодавці зобов’язані перераховувати 100% відрахувань до фонду, і лише потім отримувати необхідну суму за окремою заявкою.

Друге: якщо у працівника немає страхового свідоцтва, виданого Пенсійним фондом, то йому лікарняний не оплатять доти, доки він таке свідоцтво не оформить. Кадровики кажуть, що свідоцтво раніше не отримували через незатребуваність документа. Тепер же воно раптом виявилося дуже потрібним.

При цьому гостре небажання Пенсійного фонду не платити за лікарняними всім тим, у кого відсутнє свідоцтво, не тільки позбавлене підстав, але ще й напряму суперечить закону.

Як стверджують юристи, які спеціалізуються на трудовому праві, підстави для відмови у наданні матеріального забезпечення застрахованим особам у разі відсутності в них свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування чинним законодавством не передбачено.

У черзі за "корочкою"

Термін видачі цього свідоцтва - від подачі заяви до отримання "короки" - всього лише місяць. Однак бухгалтера кажуть, що у Фонді не відмовляються називати якісь конкретні терміни з видачі нових свідоцтв.

З одного боку, затримка пов’язана з дуже великою кількістю документів, які доведеться надрукувати. З іншого боку, незрозуміло чому ця тяганина повинна оплачуватися з кишень простих громадян, які працюють. Адже зміна схеми фінансування лікарняних ставить хрест на швидкому отриманні законних грошей у половини офіційно працевлаштованих співробітників.

Цікаво, що держава не тільки не хоче платити за лікарняними, але й категорично не бажає втрачати своє монопольне право на їх видачу. Незважаючи на те, що державні лікарні давно вже не справляються з медичним обслуговуванням населення, отримати лікарняний лист у приватній клініці нереально.

Якщо врахувати, що в столиці багато пацієнтів, що живуть не за місцем прописки, то для них отримати лікарняний лист - величезна проблема. Приміром, сімейний лікар або бригада швидкої допомоги з комерційної клініки приїхати за викликом і прописати постільний режим, звичайно, може, проте далі пацієнт сам повинен думати, як його узаконити.

"І ліцензія, і диплом, і сертифікат сімейного лікаря у мене є, а ось права виписати лікарняний - немає", - нарікає сімейний лікар Олена Замкова.

Юристи переконані, що це грубе порушення права людини на вибір лікаря та лікувального закладу. Кожен лікар, який працює у комунальному чи приватному закладі, має диплом, отримує дозвільні документи від МОЗ, може виписувати рецептурні препарати, але виписати лікарняний пацієнтові цим лікарям заборонено.

Зняти з приватників обмеження з лікарняних в МОЗ хотіли ще в 2006 році. Однак головне фінансове відомство країни виступає категорично проти. Схоже, що вимога оформити свідоцтва для всіх,хто працює, і масова невиплата грошей за лікарняними - лише спосіб затягнути час.

Крім того, у чиновників є власна версія з затримкою виплати за лікарняними листками. В галузевому міністерстві запевняють, що аналіз минулих перевірок лікарняних виявив цілий ряд фактів оформлення фіктивних лікарняних, змов лікарів і пацієнтів-симулянтів. Тому, схоже, цю змову вирішили перемогти здоров’ям. Чужим.

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1476 | Додав: ВКарпатах | Теги: лікарняні 2011 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz