"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Квітень » 18
Чи може фізична особа - СПД-«єдиноподатник» додатково працювати найманим працівником

Згідно зі ст. 128 Господарського кодексу України громадянин визнається госпсуб'єктом у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови держреєстрації його як підприємця без статусу юрособи. Громадянин може здійснювати підприємницьку діяльність: безпосередньо як підприємець або за допомогою створюваного ним приватного підприємства, з або без залучення найманої праці; самостійно або спільно з іншими особами.
У рамках своєї підприємницької діяльності фізособа укладає цивільно-правові договори відповідно до ЦКУ, при укладанні яких виконавець не є найманим працівником (і на нього не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства), а виконує роботу на свій ризик.
Тобто фізособа-СПД, зареєстроване у встановленому порядку, є самозайнятою особою. Під терміном «самозайнята особа» слід розуміти платника, що є фізособою-СПД чи здійснює незалежну професійну діял ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1669 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Сума добових визначається за наказом про відрядження

Які підтвердні документи необхідні для включення сум добових до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування в разі відрядження працівника у ІІ кварталі?
Відповідно до пп. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 розділу ІІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — Податковий кодекс) при визначенні об’єкта оподаткування враховуються витрати на відрядження фізичних осіб, зокрема витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу, а для відряджень за кордон — не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу.

Сума добови ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 4821 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Хворіти можна лише кожному другому

Із захворілих в першому кварталі (у період загострення сезонних захворювань) українців, які працюють, приблизно половині не заплатили за листками непрацездатності досі. В ряді областей (зокрема, Луганській та Харківській) отримати свої гроші людям не вдається. Не допомагають ні заяви чиновників з Мінпраці і соцполітики про відсутність проблем з коштами, ні розпіарені Положення про новий порядок виплати лікарняних.

Одна з головних причин затримки із соціальними виплатами, на думку експертів, - покриття дефіциту Пенсійного фонду за рахунок коштів соціального призначення (соцстрахування). За найскромнішими підрахунками, ціна питання - понад 400 млн. грн. Саме цю суму називають чиновники, коли говорять про борги перед бюлетенями співробітниками. Представники профспілкових організацій стверджують, що сума боргу вчетверо більша.

Неправильні хворі

Першими з проблемою нарахування та виплати за лікарняними листками зіткнулися ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1475 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Договір дарування

Розяснює Мін’юст...
За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати у майбутньому іншій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (пункт 1 статті 717 ЦК України).

Як зазначалося, договір дарування є безоплатним, тому дарувальник не має права вимагати від обдаровуваної особи зустрічних дій майнового або немайнового характеру. Договір дарування, укладений з порушенням вимог закону про безоплатність передання іншій стороні майна у власність, є нікчемним.

Предметом договору дарування може бути будь-яке майно (як індивідуально визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками), не вилучене з товарообороту і яке може бути у власності особи, якій воно дарується. Згідно статті 718 ЦК України дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Дарунком можуть бути також майнові права, якими уже володіє дарувальник, або які можуть виникнути в майбутньому ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 3559 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Розділ 6. Договори поруки.
1. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-1 між Відповідачем-2 та Бомко Тетяною Володимирівною (надалі - Позивач), був укладений договір Поруки № 0515-ДП від 01.11.2006 р. (надалі – Договір поруки-1).
2. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-2 між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений договір Поруки № 0515-ДП-1 від 03.11.2006 р. (надалі – Договір поруки-2).
3. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-… між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений договір Поруки № 0515-ДП-2 від …………….. р. (надалі – Договір поруки-3).
4. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-… між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений догов ... Читати далі »
Категорія: Спадкове право | Переглядів: 1272 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Роз’яснення Мінюсту

Оформлення спадкових прав на земельну ділянку
Після смерті громадянина його майнові права та обов’язки переходять до інших осіб. Такий перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) називається спадкуванням. Порядок оформлення спадкових прав на майно спадкодавця регламентується положеннями Книги шостої Цивільного кодексу України.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Цивільний кодекс передбачає дві підстави спадкування, а саме спадкування за заповітом та спадкування за законом. В першу чергу, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, що є особистим розпорядженням фізичної особи на випадок своєї смерті.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування лише за відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщ ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 3292 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (1)

Спадкування права на земельну ділянку

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно (а згідно із ч. 1 ст. 181 ЦКУ земельні ділянки належать до нерухомого майна), зобов’язаний звернутися до нотаріуса за свідоцтвом про право на спадщину на нерухомість. Пояснюється це тим, що право власності на таке майно виникає у спадкоємця тільки з моменту державної реєстрації.

Для підтвердження наявності спадкового майна, яке підлягає державній реєстрації, й місця його знаходження нотаріус вимагає подання відповідних документів. Право власності на земельну ділянку спадкодавця згідно зі ст. 126 ЗКУ посвідчується державним актом на право власності на земельну ділянку, форма якого затверджена постановою КМУ від 2 квітня 2002 р. № 449 (в редакції постанови КМУ від 12 листопада 2008 р. № 1019) або іншим правовстановлюючим документом. Але непоодинокими є випадки, особливо в регіонах, коли спадкодавець помирає, не встигнувши отримати виготовлений на його ім’я державний акт ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4635 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Спадкування земельних ділянок
Відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Земля, залишена у спадок, може належати спадкодавцеві на праві власності, бути у користуванні тощо. Якщо земельна ділянка приватизована і власник (заповідач) має відповідний документ - Державний акт на право власності на землю, то вона може бути передана в якості спадщини чи відчужена в будь-який інший спосіб за виключенням обмежень, встановлених законодавством. Зміст права власності на землю - це право в ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 5055 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)


Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz