"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 30 » ЩО ПОТРІБНО ДЕКЛАРУВАТИ ЗА 2010 Р.

00:12
ЩО ПОТРІБНО ДЕКЛАРУВАТИ ЗА 2010 Р.
ЩО ПОТРІБНО ДЕКЛАРУВАТИ ЗА 2010 Р.
Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, отже повинен подати декларацію про доходи за минулий рік та сплатити податки у разі отримання доходів.
Декларування у 2011 році доходів фізичних осіб пов’язано з виконанням платниками податку вимог Закону України від 23 травня 2003 року №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон №889), згідно з яким платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну податкову декларацію або мають право подати декларацію для отримання податкового кредиту.
Фізична особа зобов’язана подати декларацію, якщо протягом 2010 року вона отримала: доходи (прибутки), які не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті; іноземні доходи; доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, або особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність).
Обов’язкове подання декларації також передбачено для громадян, які одержали в минулому році доходи від надання майна в оренду фізичним особам; доходи у вигляді виграшу в ігрових закладах; доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав тощо); доходи від надання майна в оренду фізичним особам; доходи у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна (коштів, майнових чи немайнових прав) у межах, що підлягає оподаткуванню; нецільову благодійну допомогу, якщо загальна сума отриманої допомоги протягом звітного року перевищує 1220 грн. та громадянин не мав права на отримання податкової соціальної пільги; суми заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності, яка перевищує суму 434 грн. 50 коп., доходи, отримані від надання різного виду послуг фізичним особам, чи інші доходи, з яких протягом 2010 року податок не утримувався.
Подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податковий кредит. Зокрема, це громадяни, котрі сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, всиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. Таким громадянам Законом №889 надано право подати декларацію на податковий кредит та отримати повернення частини сплаченого протягом 2010 року в бюджет податку з доходів. Умови, порядок надання податкового кредиту, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкового кредиту та обмеження щодо права на його нарахування визначені у ст. 5 Закону №889.
Необхідність у декларуванні доходів покладається і на тих громадян, які у 2010 році отримали дохід у вигляді спадщини.
Статтею 1216 ЦКУ визначено, що спадкування – це перехід прав та обов’язків (спадщини) від померлої фізичної особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до статті 1218 ЦКУ до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.
Декларування у 2011 році доходів фізичних осіб пов‘язано з виконанням платниками податку вимог Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (зі змінами та доповненнями, далі – Закон).
Так, згідно із пунктом 13.1 статті 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (зі змінами та доповненнями, далі – Закон) передбачено, що об’єкти спадщини з метою оподаткування поділяються на: нерухоме майно, рухоме майно, комерційну власність, страхові кошти та грошові кошти.
Згідно із статтею 13 Закону встановлено кілька ставок для оподаткування доходів, отриманих платником податку (резидентом України) внаслідок прийняття у спадщину коштів, майна та немайнових прав і розмір яких регулюється від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем (в незалежності від об’єкта спадщини).
Згідно з пунктом 13.2 статті 13 Закону об’єкти спадщини, отриманої резидентом від резидента, оподатковуються:
- за ставкою 0% – у разі отримання будь-якого об’єкта спадщини членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;
- за ставкою 5% – у разі отримання будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;
- за ставкою 0% – у разі отримання спадщини у вигляді нерухомого чи рухомого майна або коштів особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.
Згідно з підпунктом 1.20.4 пункту 1.20 статті 1 Закону членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Відповідно до норм Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VI в 2011 році декларація про майновий стан і доходи подається з 1 січня до 1 травня 2011 року.
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1546 | Додав: ВКарпатах | Теги: декларація доходів, декларація, декларуємо прибутки 2010 | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz