"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 20 » Оплата праці вчителів загальноосвітніх шкіл

12:53
Оплата праці вчителів загальноосвітніх шкіл
Статтею 50 КЗпП визначено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Відповідно до ст. 51 КЗпП законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).
Відповідно до ст. 22 Закону України "Про позашкільну освіту" норма годин на одну тарифну ставку педагогічних працівників становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата роботи здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.
Педагогічне навантаження - це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу. Окрім цього навантаження, яке становить 18 годин на тиждень за тарифною ставкою, викладач здійснює також інші види педагогічної діяльності: класне керівництво, перевірка зошитів, завідування навчальними кабінетами, підготовка до занять тощо. Робочий час, який витрачається на виконання цієї роботи, жодними документами не внормовано.
Отже, на даний час загальна тривалість скороченого робочого часу вчителів залишається невизначеною, що обумовило розподіл педагогічного навантаження між учителями здійснювати керівником навчального закладу.
Згідно з пунктом 21 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. N 455, в межах робочого дня педагогічні працівники закладу освіти повинні нести всі види навчально-методичної роботи відповідно до посади, навчального плану.
Час початку і закінчення роботи та обідньої перерви встановлюється для працівників Правилами внутрішнього розпорядку конкретного закладу освіти. Для окремих працівників умовами контракту може бути передбачений інший режим роботи.
Отже, якщо вчитель протягом тижня виходить на роботу три дні і виконує встановлене Законом педагогічне навантаження - 18 навчальних годин на тиждень, то це не вважається роботою на умовах неповного робочого часу (тижня), оскільки ним виконується норма годин на тарифну ставку. У табелі обліку використання робочого часу відмічаються години роботи за розкладом занять.
У листах Мінпраці "Про розрахунок норми тривалості робочого часу" наводяться приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на рік, розрахованої за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.
Нажаль листи Мінпраці, які публікуються в засобах масової інформації щодо норми робочого часу, не реєструються в Міністерстві юстиції України в установленому порядку, а тому не є нормативними актами і мають роз'яснювальний характер.
Законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік. Ця норма може бути різною залежно від того, який робочий тиждень встановлений на підприємстві (п'ятиденний чи шестиденний), яка тривалість щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні, а тому на підприємствах, в установах і організаціях норма тривалості робочого часу на рік визначається (розраховується самостійно з дотриманням вимог статей 50 - 53, 67 і 73 КЗпП.
Оплата роботи вчителя здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.
Враховуючи вищезазначене, використання норми тривалості робочого часу на рік, наведеної в листі Мінпраці від 25.08.2009 р. N 9681/0/14-09/13, та середньомісячної кількості годин при 18-годинному робочому тижні для розрахунку погодинної оплати педагогічних працівників є неправомірним.
Категорія: Трудове право | Переглядів: 3760 | Додав: ВКарпатах | Теги: оплата праці вчителів загальноосвіт | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 2
2 Оксана  
0
Я з 1 вересня буду працювати вчителем англійської мови в двох школах. В одній в мене- 7 годин, а в іншій-16. Як у цьому 2013-
2014 навчальному році буде здійснювактися оплата моєї роботи.

1 Олена  
0
Моя сестра працює вчителем географії та веде також декілька років уроки економіки. У неї вища категорія та звання "Старший учитель". За дипломом вона вчитель географії. Як у цьому 2011\2012 навчальному році буде здійснюватися оплата уроків економіки. Раніше оплата була згідно категорії та звання.
Дякую за відповідь.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz