"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 5 » ЯК ФЕРМЕРУ ЗАПОВНЮВАТИ ТРУДОВІ КНИЖКИ

19:14
ЯК ФЕРМЕРУ ЗАПОВНЮВАТИ ТРУДОВІ КНИЖКИ
ЯК ФЕРМЕРУ ЗАПОВНЮВАТИ ТРУДОВІ КНИЖКИ

Чи робить фермер записи до трудової книжки членам сім'ї, які працюють у фермерському господарстві, та найманим працівникам?
Записи про період роботи працівників фермерського господарства ((далі — ФГ) вносять на загальних підставах. Вписувати інформацію про трудову діяльність членів ФГ законодавство не вимагає.
Трудові відносини у ФГ базуються на праці його членів і регулюються Статутом. У разі виробничої потреби ФГ має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом). Такі норми містить ст. 27 Закону про ФГ. У свою чергу, основний документ про трудову діяльність працівника — трудова книжка (ст. 48 КЗпП). Трудові книжки ведуть на всіх співробітників, які працюють на підприємстві, в установі, організації всіх форм власності або у фізособи понад п'ять днів.
ФГ з моменту його держреєстрації набуває статусу юрособи. Головою виступає його засновник або інша визначена у Статуті особа. Він представляє ФГ перед органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами чи їх об'єднаннями відповідно до закону, укладає від імені господарства угоди та вчиняє інші юридично значимі дії (ст. 4 Закону про ФГ). Трудові книжки заповнює власник підприємства або уповноважений ним орган (п.п. 2.2, 2.4, 2.6, 2.7, 2.13, 3.1, 4.1 Інструкції про трудові книжки).
Отже, саме голова ФГ відповідає за заповнення трудових книжок на працівників господарства. При цьому він має дотримуватися вимог Інструкції про трудові книжки. Тепер про те, як бути з трудовими книжками членів ФГ. Трудовий договір (контракт) із членами ФГ не укладають. На цьому моменті акцентують особливу увагу Мін'юст України та Держдепартамент нагляду за додержанням законодавства про працю в роз'ясненнях від 05.12.07 р. № 21-46-846, від 14.12.07 р. № 013-1866-3. Відповідно, трудове законодавство прав та обов'язків таких осіб не регулює. Виходить, записам про членство у ФГ у трудовій не місце, бо члени ФГ — не працівники в розумінні КЗпП.
Хоча з пантелику дещо збиває абз. 3 п. 4.1 Інструкції про трудові книжки. Звучить він так: "Уразі звільнення осіб, які працювали в селянському (фермерському) господарстві за трудовим договором, або припинення членства в селянському (фермерському) господарстві після відповідних записів в трудових книжках, зроблених головою селянського (фермерського) господарства, трудовий стажу цьому господарстві підтверджується підписом керівника, заступника, іншої уповноваженої на це особи та завіряється печаткою місцевого органу державної виконавчої влади . Утім, на сьогодні ця норма втратила сенс: як у частині записів про членство у ФГ, так і щодо вимог про "візування" записів посадовими особами місцевого органу виконавчої влади.
Справа в тому, що процитований абзац значиться в Інструкції про трудові книжки від самої її появи (із липня 1993 року). На той час діяв Закон України "Про селянське (фермерське) господарство" від 20.12.91 р. № 2009-ХII. І от він справді містив аналогічні вимоги (п. 3 ст. 23). Однак утратив чинність іще 1 серпня 2003 року. Чинна ж редакція Закону про ФГ таких положень не містить. Сказано без жодних умов:" видача трудових книжок членам фермерського господарства і громадянам, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом), та їх ведення здійснюються відповідно до законодавства України про працю" (п. 4 ст. 27 Закону про ФГ). Тож немає підстав до трудової книжки вносити відомості про період членства у ФГ.
Примітно, що навіть Мінпраці України в листі від 26.05.08 р. № 144/06/186-08 наголошував: "...Інструкція чітко визначає повноваження місцевого органу державної виконавчої влади щодо завірення печаткою трудового стажу працівників фермерських господарств". Проте вважаємо, що відсутність такого додаткового посвідчення не впливає на легітимність зроблених головою ФГ записів про "віхи трудового життя" працівників. Тим більше що права працівників та членів ФГ на соцвиплати та забезпечення (включаючи пенсійне) залежать не стільки від правильності запису в трудовій (за потреби записи можна поновити/виправити), скільки від своєчасної та повної сплати страхвнесків (ст. 34 Закону про ФГ).
Нагадаємо, що працівники ФГ на загальних підставах із зарплати сплачують внески на загальнообов'язкове державне страхування (пенсійне, від непрацездатності, безробіття та нещасного випадку). А от із доходів членів ФГ в обов'язковому порядку сплачують лише внески до Пенсійного фонду (із суми доходу) та добровільно — в інші соціально-страхові фонди.

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 4294 | Додав: ВКарпатах | Теги: трудова книжка фермера, фермер стаж | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 1
1 Юлія  
0
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи повинен голова фермерського господарства платити собі заробітну плату?І, якщо можна, в якому Законі це вказано?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz