"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Грудень » 26 » ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦЯ

01:16
ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦЯ
ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦЯ

Підприємцю, який вирішив припинити свою діяльність необхідно знятися з реєстрації підприємцем, порядок проведення якої регулюється Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". Дана процедура можлива лише після погашення всієї суми податкової заборгованості і провадиться в декілька основних етапів:
І етап: Держреєстратор вносить запис до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) про рішення приватного підприємця (далі — ПП) припинити діяльність.
Найперше необхідно повідомити держреєстратора про своє рішення, подавши такі документи (ч. 1 ст. 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців" від 15.05.03 р. № 755-ІV, далі — Закон про держреєстрацію):
— заяву про припинення підприємницької діяльності;
— документ, що підтверджує оплату публікації повідомлення про припинення підприємницької діяльності в розмірі 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян тобто 17 грн. (ч. 20 ст. 22 Закону про держреєстрацію).
Якщо ці документи ПП подає особисто, йому потрібно буде пред'явити паспорт держреєстратору (ч. 3 ст. 47 Закону про держреєстрацію). Документи також можна передати держреєстратору через уповноважену особу або надіслати йому їх поштою рекомендованим листом з описом вкладеного.
Державний реєстратор (за умови відсутності підстав йля залишення документів без розгляду) зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення щодо припинення фізичною особою підприємницької діяльності та передати органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду, фондів соцстрахування повідомлення про внесення запису за місцем реєстрації ПП (ч. 7 ст. 47 Закону про держреєстрацію).
Вище згадане повідомлення оприлюднюється у спеціалізованому друкованому виданні "Бюлетень державної реєстрації" упродовж 10 робочих днів від дня внесення держреєстратором відповідної інформації до ЄДР (ч. 18 ст. 22 Закону про держреєстрацію). Про дату публікації повідомлення можна дізнатися в держреєстратора відповідно до листа Держкомпідприємництва України від 08.10.04 р. № 6929, від 10.11.04 р. № 7866).
Наступна зустріч з держреєстратором відбудеться на III етапі ліквідаційної процедури, але не раніше ніж через 2 місяці з дати опублікування повідомлення про припинення підприємництва. Саме тоді у ПП виникне право подати документи на реєстрацію в ЄДР припинення його підприємницької діяльності (ч. 9 ст. 47 Закону про держреєстрацію). А за цей час треба одержати довідки про відсутність заборгованостей у податковій. ПФУ та фондах соцстрахування. Без них реєстратор не внесе до ЄДР потрібного запису.

II етап: Підприємець знімається з обліку в усіх держорганах (одержує довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом).

Для цього необхідно відвідати:
1. Податкову інспекцію з метою отримати довідку про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів) за формою № 22-ОПП. Таку довідку не видадуть, якщо у ПП є будь-яка заборгованість перед бюджетом. Відсутність останньої підтверджують дані документальної перевірки.
Підставою для призначення дати перевірки, є надання таких документів (п. 8.9 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затверджено¬го наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80, далі - Порядок № 80):
- заяву про зняття з обліку платника подат¬ків за ф. № 8-ОПП (Затверджено додатком 8 до Порядку № 80);
- оригінали та копії документів, видані податковою для ведення підприємницької діяльності (свідоцтва (про сплату єдиного податку, платника ПДВ), патенти, довідки за формою № 4-ОПП, інші довідки (наприклад, довідки про трудові стосунки з платником єдиного податку) тощо).
Прийнявши у Вас ці документи, податківці у визначену ними дату проведуть документальну перевірку Вашої діяльності. Якщо виявлять заборгованість — її доведеться погасити. Врахуйте, що процедура зняття ПП з обліку в податковій проводиться за умови закриття підприємницьких рахунків у банку (пп. 8.3.1 Порядку № 80), а звідси порада, перш ніж розпочати процедуру ліквідації підприємницької діяльності, завчасно подбайте про закриття банківських рахунків.
2. ПФУ та органи соцстраху (Фонд страхування від непрацездатності, Фонд страхування від безробіття, Фонд страхування від нещасного випадку на виробництві). В ці органи необхідно звернутися протягом 10 календарних днів із дня внесення держреєстратором до ЄДР запису про рішення підприємця припинити свою діяльність.
На момент зняття з обліку в усіх фондах ПП, у яких були наймані працівники, мають розірвати трудові стосунки (звільнити їх, зняти з реєстрації договори в центрі зайнятості) і повністю з ними розрахуватися.
Вище вказані держоргани повинні видади ПП довідки про відсутність заборгованості також лише після документальних перевірок (якщо ПП перебував у них на обліку), що підтверджують відсутність заборгованості перед ними. Якщо ж ПП не перебував на обліку в деяких із них (тобто в нього не було працівників та (або) не був добровільно застрахований), йому необхідно буде одержати довідки фондів, що це підтверджують.
І на останок для тих ПП які працювали з печаткою потрібно буде здати її до органу МВС для знищення, про що отримати відповідну квитанцію.

III етап: Держреєстратор вносить до ЄДР запис про припинення підприємницької діяльності.
Для внесення запису про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності ПП, держреєстратору знадобляться такі документи (ч. 9 ст. 47 Закону про держреєстрацію):
- заповнена реєстраційна картка на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності ПП за його рішенням (форма № 12);
- свідоцтво про держреєстрацію фізичної особи — підприємця;
- довідка з податкової про відсутність заборгованості щодо податків, зборів (обов'язкових платежів);
- довідка ПФУ про відсутність заборгованості;
- довідки фондів соцстрахування про відсутність заборгованості або про те, що ПП не перебував на обліку.
Не пізніше 2-х робочих днів із дати одержання документів держреєстратор зобов’язаний внести відповідний запис до ЄДР. Наступного дня після цього ПП має одержати від нього копію свідоцтва про держреєстрацію зі спеціальною позначкою про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (ч. 17 ст. 47 Закону про держреєстрацію).
Отже! ПП припиняє своє існування лише з дати внесення до ЄДР запису про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (ст. 46 Закону про держреєстрацію).
Нажаль до цього моменту від сплати податків і подання звітності його ніхто не звільняє (!)

Категорія: Трудове право | Переглядів: 3818 | Додав: ВКарпатах | Теги: ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПР | Рейтинг: 2.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz