"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Вересень » 1 » Сплата податку з власників транспортних засобів – фізичних осіб.

00:05
Сплата податку з власників транспортних засобів – фізичних осіб.
Сплата податку з власників транспортних засобів – фізичних осіб.

Фізичні особи – власники автомобілів повинні пам’ятати, що згідно з вимогами ст.5 Закону №1963-XII від 11.12.91 р. «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» вони зобов’язані сплачувати транспортний податок не щокварталу, як юридичні особи, а виключно у таких випадках:
- перед першою реєстрацією в Україні;
- перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів;
- перед технічним оглядом щороку або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд.
Статтею 5 Закону №1963-XII також визначено, що фізичні особи - платники податку зобов’язані пред’являти органам, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, – відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами.
Таким чином, у разі якщо для транспортного засобу передбачено термін проходження техогляду – один раз на два роки, у 2010 р. громадяни – власники транспортних засобів зобов’язані надати органу, який проводить техогляд транспортного засобу, документ про сплату податку з власників транспортних засобів за рік, що передує техогляду (2009 р.), та за рік, в якому проходить техогляд (2010 р.), або за два роки разом.
Об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів визначено ст.2 Закону №1963-XII, згідно з якою такими об’єктами є окремі види транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів за певними кодами УКТ ЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності).
Слід зазначити, що далеко не всі транспортні засоби підлягають оподаткуванню транспортним податком, але легкові та вантажні автомобілі, що найчастіше придбаваються громадянами у свою власність, є об’єктами оподаткування.
Обрахування транспортного податку здійснюється власником автомобіля самостійно за ставками, встановленими ст. 3 Закону №1963-XII, і їх розмір залежить від певних параметрів транспортних засобів (автомобілів), а саме від:
- кодів за УКТ ЗЕД, до яких відноситься той чи інший автомобіль;
- строку використання автомобіля;
- об’єму циліндрів двигуна або потужності двигуна, який встановлено на автомобілі.
Ставки податку встановлюються на рік і визначаються в гривнях зі 100 см3 об’єму циліндрів двигуна для автомобілів, обладнаних двигуном внутрішнього згоряння; для автомобілів, обладнаних електродвигуном, ставки податку визначаються також у гривнях з 1 кВт = 1000 Вт).
Як правило, при обрахуванні суми податку з власників транспортних засобів, яку необхідно сплатити при реєстрації та технічному огляді належних їм транспортних засобів, власники транспортних засобів не звертають уваги на те, що ставки, визначені у ст. 3 Закону №1963-XII, поділено: окремо для випадків першої реєстрації та окремо – для звичайної реєстрації та технічного огляду.
При проведенні реєстрації, перереєстрації та черговому технічному огляді транспортних засобів, які вже були раніше зареєстровані в Україні, при обрахуванні податку на відміну від першої реєстрації застосовуються значно менші ставки податку, які не залежать від строку використання автомобілів.
Відповідно до Закону №1963-XII податок з власників автомобілів сплачується фізичними особами за місцем реєстрації таких автомобілів на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів та бюджетів міст Києва та Севастополя. Згідно зі ст. 69 Бюджетного кодексу кошти від надходження податку використовуються виключно для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг відповідно до закону.
За придбані протягом року транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок необхідно сплачувати перед їх реєстрацією однією сумою за місяці, що залишилися до кінця року (придбання), починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.
Щоб уникнути непорозумінь з податковими органами, під час сплати податку з власників транспортних засобів слід приділити увагу правильному заповненню доручення на переказ готівки (квитанції) в установах банку.
Фізичні особи – платники податку повинні пред’явити підрозділам ДАІ, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній та поточний роки, а платники, які звільнені від сплати цього податку, – відповідний документ, який дає право на користування пільгою.
У разі відсутності документів про сплату податку або документів, що дають право на користування пільгами, реєстрація, перереєстрація і технічний огляд транспортних засобів не проводяться.

Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 2168 | Додав: ВКарпатах | Теги: Сплата податку з власників транспор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz