"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Серпень » 31 » ПЕРЕПЛАНУВАННЯ КВАРТИР МОЖНА НЕПОГОДЖУВАТИ

00:30
ПЕРЕПЛАНУВАННЯ КВАРТИР МОЖНА НЕПОГОДЖУВАТИ
ПЕРЕПЛАНУВАННЯ КВАРТИР МОЖНА НЕПОГОДЖУВАТИ

Постанова КМУ від 28.07.2010 р. № 665 «Про внесення змін до переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл» Кабмін вніс зміни до переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл, затвердженого постановою КМУ від 30.09.2009 р. №1104 .
Відповідно до змін перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитках, об’єктів громадського призначення із збереженням несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундамент можливе за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови.
Якщо раніше будь-яке втручання вимагало значної кількості дозволів певних інстанцій, то урядова постанова від 30.09.2009 р. №1104 "Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт" спростила процедуру.
Вона дозволяє певним чином перепланувати квартиру чи будинок без узгодження з місцевими органами Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).
Зазначеною постановою затверджено "Порядок надання дозволів на виконання підготовчих робіт". Він дає змогу отримати дозвіл на їх виконання ще до затвердження проектної документації, за наявності лише рішення про відведення земельної ділянки та наявності містобудівних обмежень, технічних умов.
Щодо внесення змін, які дозволено втілювати без погодження з відповідними інстанціями, то при переплануванні квартир у багатоквартирних житлових будинках і кімнат у гуртожитках, а також об'єктів громадського призначення, такі дії можливі лише із збереженням несучих конструкцій, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундамент і за умови дотримання чинних архітектурно-планувальних вимог, державних норм і правил забудови. Тобто можна робити перепланування у квартирах без дозволу ДАБІ.
Однак це не означає, що кожен може робити, що хоче. Потрібне рішення місцевих органів влади і дозвіл організації, яка займається обслуговуванням цього будинку або на балансі якої він перебуває. Це передбачено для того, щоб не було скарг від інших мешканців, сусідів.
Постановою дозволяється здійснення змін в квартирі без додаткового дозволу щодо відновлення, посилення, покращення окремих конструкцій, які, скажімо, перебувають в аварійному стані (однак без зміни їх функціонального призначення та архітектурного вигляду). Можна встановлювати прилади для ведення відокремленого обліку енергоносіїв, гарячої і холодної води. Можна втілювати зміни, які б давали змогу пересуватися людям з обмеженими фізичними можливостями.
Не потрібна згода ДАБІ на підключення приватних житлових будинків, а також дач, господарських споруд, прибудов до газових мереж низького тиску та інших інженерних мереж. Можна встановлювати на присадибній земельній ділянці такі тимчасові об'єкти, як навіси, намети, кіоски, накриття, літні душові кабіни, теплиці тощо. Менше проблем виникатиме у людей, які хочуть перевстановити обладнання в приміщенні, переставити в інше місце чи взагалі забрати вікна й двері. Без зайвого дозволу можна збільшити житлову чи допоміжну площу шляхом демонтажу перегородок, комор, печей, камінів, грубок, вітрин, засклення балконів і лоджій.
А ось об'єднувати лоджії та балкони з іншими приміщеннями шляхом розбирання стін не дозволяється, навіть якщо йдеться про стіну, яка не є несучою.
Також забороняється виносити на балкони та лоджії батареї центрального опалення, демонтувати вентиляційні канали, об'єднувати квартири, розміщені одна під другою.

Категорія: Житлове право | Переглядів: 5546 | Додав: ВКарпатах | Теги: погодження перепланування квартири | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz