"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Серпень » 31
Порядок відключення квартири від централізованого опалення та постачання гарячої води.

Питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р., та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджено наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 р.
При проектуванні будинку закладався засіб теплопостачання — централізоване теплопостачання. Згідно з вимогами відповідних державних будівельних норм щодо питань влаштування системи опалення всі стояки та внутрішні розподільчі мережі при проектуванні гідравлічно ув'язані дл ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 3120 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (1)

Я звільнився з роботи до закінчення робочого року, за який одержав відпустку повної тривалості.
Чи має право власник провести відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року?

Законом України «Про відпустки» передбачено, що в разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.
Відрахування із заробітної плати не провадяться, якщо: працівник звільняється з роботи у зв'язку з призовом або прийняттям на військову службу, направленням на альтернативну службу:
- працівника переводять за його згоди на інше підприємство або він переходить на виборну посаду у випадках, передбачених законами України;
- працівник відмовляється від переведення на ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 3794 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Про розмір відрахувань із зарплати, що утримується з працівника на аліменти.

Ст. 128 Кодексу законів про працю України передбачено обмеження розміру відрахувань із зарплати. При кожній виплаті зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством України,—50 % зарплати, яка належить до виплати працівнику.
При відрахуванні з зарплати за кількома виконавчими документами за працівником у будь-якому випадку повинно бути збережено 50 % заробітку.
Обмеження, встановлені частинами 1 і 2 цієї статті, не поширюються на відрахування із зарплати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із зарплати не може перевищувати 70 %.
Якщо відрахування із зарплати в порядку стягнення аліментів провадиться одночасно з відрахуваннями з інших правових підстав, воно може провадитися з перевищенням 50 % зарплати, яка належить працівнику до виплати, але не може перевищувати 70 ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 1993 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

В місті сьогодні дуже поширена практика добудовувати балкони, особливо на перших поверхах будинків. Це можна робити?
На мою думку це незаконно, адже через таке перепланування може погіршитись життя сусідів по багатоповерхівці. На такі зміни необхідна велика кількість дозволів. При цьому кожен будує на свій смак, виходячи із своїх можливостей. Будинок має негарний вигляд. Крім того, порушуються права сусідів по будинку, що породжує масу скарг. Наприклад, підводять добудовані балкони до підвіконня другого поверху, а це заборонено. Адже тоді сміття, сніг, вода лежать на підвіконнях квартир, які містяться над прибудовою. Це неприємно, крім того, улітку метал або руберойд сильно нагріваються, стає спекотно й у квартиру другого поверху надходить неприємний запах замість свіжого повітря.

Чи прибудований до квартири балкон належить до загальної площі квартири? Чи потрібно сплачувати кошти за користування ним?
Згідно зі статтею 66 Житлового кодексу, плата за користуванн ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 7796 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (3)

Я хочу продати свій автомобіль і оформити генеральну довіреність на покупця. Чи залишаюсь я власником автомобіля до його продажу? Як правильно оформити такий продаж?

Видача генеральної довіреності на продаж автомобіля покупцю не передбачає переходу права власності автомобіля йому. Ви залишаєтесь власником автомобіля до моменту його продажу і перереєстрації в органах ДАІ, а довіреністю ви лише уповноважуєте іншу особу вчиняти на свою користь певні дії, керувати вашим автомобілем, продати його, перереєструвати.
Довіреність на розпорядження автомобілем посвідчується нотаріусом за наявності таких документів: оригіналу паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера довірителя (особи, яка видає довіреність), оригіналу свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта).
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 2907 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Які категорії жінок мають право на додаткову соціальну відпустку?

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» право на додаткову соціальну відпустку має, зокрема, одинока мати. З 1 січня 2010 року згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» № 1343 від 19.05.2010 р. додаткова соціальна відпустка одинокій матері становить 10 календарних днів.
Визначення поняття одинокої матері наведено в п. 9 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06.11.1992 р. та в п.5 ч. 12 ст. 10 Закону України «Про відпустки».
Оскільки п. 5 ч.12 ст. 10 Закону України «Про відпустки» одиноку матір визначено як матір, яка виховує дитину без батька, факт утримання відрахувань із зарплати (аліменти) для надання відпустки значення не має.
Право на додаткову відпустку мають наступні одинокі матері: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтв ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 4381 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (1)

Адміністративна відповідальність за неприбрану територію

Лист МВСУ від 22.07.2010 р. №10/5-4904 «Щодо обов’язку прибирати прилеглу територію»
МВС зазначає, що 16.02.2010 р. набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами», яким на органи внутрішніх справ покладено здійснення контролю за утриманням у належній чистоті вулиць, прибудинкових територій і дворів у містах та інших населених пунктах, а також складання адміністративних протоколів за ст. 152 КУпАП (порушення держстандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів).
Правила різних населених пунктів мають індивідуальний характер, бо затверджуються на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради, але обов’язково відображають вимоги ст. 34 Закону «Про благоустрій населених пунктів».
До об’єктів благоустрою населених пунктів належать території підприємств, установ, організа ... Читати далі »

Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 2076 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Про норми з використання житлово-комунальних послуг для громадян, які мають пільги щодо їх оплати.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 879 від 01.08.1996 р. «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати» для осіб, у яких згідно з чинним законодавством наявні пільги на оплату житлово-комунальних послуг, субсидії на сплату послуг з водопостачання надаються в межах середніх норм споживання, які встановлюються органом місцевого самоврядування.
Громадянам, які відповідно до законодавства мають пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг, зазначені пільги надаються в межах таких норм:
споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби: у сільських і міських населених пунктах, крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопа-лювальними установками),— у розмірі 75 кВт. год на сім'ю з 1—-2 осіб на місяць, у т. ч. якщо обидва члени сім'ї мають право на знижку, і додатко ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 3696 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

ПЕРЕПЛАНУВАННЯ КВАРТИР МОЖНА НЕПОГОДЖУВАТИ

Постанова КМУ від 28.07.2010 р. № 665 «Про внесення змін до переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл» Кабмін вніс зміни до переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл, затвердженого постановою КМУ від 30.09.2009 р. №1104 .
Відповідно до змін перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитках, об’єктів громадського призначення із збереженням несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундамент можливе за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови.
Якщо раніше будь-яке втручання вимагало значної кількості дозволів певних інстанцій, то урядова постанова від 30.09.2009 р. №1104 "Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт" спростила процедуру.
Вона дозволяє певним чином перепланувати квартиру чи ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 5541 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Я купила квартиру, ніхто не зареєстрований у ній і не проживає. З якого моменту я повинна була сплачувати за житлово-комунальні послуги послуги? Чи маю я право на реструктуризацію заборгованості?

Витрати на утримання житла зобов'язані оплачувати власники викуплених квартир.
Витрати пов'язані з утриманням будинків та прибудинкових територій не залежать від того, проживає особа в квартирі чи ні. Оплата цих послуг повинна здійснюватися з моменту отримання права власника на квартиру згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 529 від 20.05.2009 р.
Послуги з водо-, теплопостачання та водовідведення надаються споживачеві згідно з «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р.
Оплата послуг з теплопостачання здійснюється з моменту набуття права на квартиру, оскільки ця послуга надається незалежно від наявності мешканців ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 5060 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (1)

У нашій сім'ї 3 дітей. На яку податкову пільгу ми маємо право?

З 01.01.2010 р. змінився розмір податкової соціальної пільги для багатодітних працівників. Тепер особи, які виховують 3 чи більше дітей до 18 років, можуть розраховувати на податкову соціальну пільгу в розмірі 200 % (до 01.01.2010 р. — 150 %) від розміру, визначеного у пп. 6.1.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» № 889-ІV від 22.05.2003 р.,— у розрахунку на кожну дитину. Тобто у 2010 році виділено 869 грн. на кожну дитину. Причому право на таку пільгу є в обох батьків.
Крім того, за кожним із батьків зберігається право додатково одержати загальну податкову соціальну пільгу на себе (434,50 грн.).
Як і раніше, в одного з багатодітних батьків розмір місячного доходу, який дозволяє одержувати податкову соціальну пільгу, дорівнює сумі, зазначеній у пп. 6.5.1 цього Закону (1220 грн.), збільшеній кратно кількості дітей. Коли батьки виховують трьох дітей, один із батьків може користуватися ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1780 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Я здаю кімнату у своєму будинку в оренду. Чи повинна я сплачувати податок?

Ви повинні сплачувати податок з доходів фізичних осіб. Згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» № 889-ІV від 22.05.2003 р. до оподаткування доходів зараховується і оподаткування доходу від надання майна в оренду, куди потрапляють і здача кімнати у будинку.
Відповідальним за нарахування та сплату податку до бюджету вважається платник податку — орендодавець. Орендодавець самостійно нараховує та сплачує до бюджету 15 % податку.

Категорія: Житлове право | Переглядів: 1454 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

І. Поняття і сутність самочинного (самовільного) будівництва
В сучасній правовій системі України вживається два терміни: самовільне будівництво і самочинне будівництво. Другий із названих термінів введено в обіг з набранням чинності Цивільним кодексом (далі: ЦК) України [1], однак існують вони паралельно і позначають одне і те ж явище. Зокрема, в тексті Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна [2] слово "самовільне" в усіх відмінках та числах замінено словом “самочинне” у відповідному відмінку і числі згідно з Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства N 42 від 08.02.2006 року [3]. В деяких нормативно-правових актах такого приведення термінології у відповідність до ЦК України не здійснено, але вони також регулюють відносини з приводу самочинного будівництва.
Відповідно до ст. 375 ЦК України, власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 13732 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)


Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz