"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Липень » 18 » ПРО ПІЛЬГИ БАГАТОДІТНИМ СІМ'ЯМ У 2010 р.

16:46
ПРО ПІЛЬГИ БАГАТОДІТНИМ СІМ'ЯМ У 2010 р.
Відповідно до ст. 1 Закону України № 2402-ІІІ від 26.04.2001 р. «Про охорону дитинства» багатодітною вважається сім'я, яка складається з батьків (або одного з батьків) і 3 та більше дітей віком до 18 років.
Законодавством України для цієї категорії сімей встановлено низку пільг та допомог.
Згідно з Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (в редакції № 2334-111 від 22.03.2001 р. із змінами та доповненнями) встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей.
Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» № 1768-111 від 01.06.2000 р. (із змінами та доповненнями) грошова допомога надається найменш соціально захищеним сім'ям, а саме тим, які мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї.
Водночас розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям не може бути більшим, ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї.
Відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» платник податку, який має 3 і більше дітей віком до 18 років (у розрахунку на кожну дитину), має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 75 % мінімальної заробітної плати у розрахунку на кожну дитину.
Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї виплати, компенсації та відшкодування), якщо розмір доходу не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень. При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з багатодітних батьків, визначається як добуток вказаної вище суми та відповідної кількості дітей. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися з дня отримання працедавцем заяви платника податку про застосування пільги.
Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили 5 або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу догляду за дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3 років.
Діти з малозабезпечених багатодітних родин в обов'язковому порядку забезпечуються безкоштовними гарячими обідами відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 856 від 19.06.2002 р. «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах».
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1243 від 26.08.2002 р. «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» для сімей, які мають 3 і більше дітей, за перебування та харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах встановлено знижку у розмірі 50 %, а сім'ї, середньомісячний сукупний дохід яких нижче 100 грн. у розрахунку на одну особу, взагалі звільняються від плати за перебування та харчування дітей у цих закладах.
Відповідно до Положення про призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 р., за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу, багатодітні сім'ї можуть скористатися правом на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
Законом України № 375-VI від 04.09.2008 р. «Про оздоровлення та відпочинок дітей» передбачено оздоровлення дітей пільгових категорій, до яких віднесені: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, бездоглядні та безпритульні діти, діти-інваліди; діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти з багатодітних і малозабезпечених сімей; діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов'язків; діти, які перебувають на диспансерному обліку; талановиті та обдаровані діти — переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій; дитячі творчі колективи та спортивні команди, а також діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.
Ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено надання багатодітним сім'ям пільг з оплати житлово-комунальних послуг, палива, абонентної плати за користування телефоном, забезпечення їм пільгового проїзду міським пасажирським транспортом (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а дітям з багатодітних сімей — безплатного проїзду усіма видами міського та приміського транспорту, а також міжміським автотранспортом на внутрішньо- та міжобласних маршрутах. Відповідно до цього Закону держава гарантує дітям, які потребують соціального захисту, пільгові умови для вступу до державних та комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладів за умови наявності у них достатнього рівня підготовки. Зазначені пільги надаються з 1 січня 2010 року за рахунок субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам.
Для внесення інформації про багатодітних сімей до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, та отримання пільг за зареєстрованим місцем проживання згідно із Положенням про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України №117від 29.01.2003 р. «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», необхідно подати до міського чи районного управління праці та соціального захисту такі документи (оригінали та копії):
- паспорти батьків;
- свідоцтва про народження дітей;
- копії довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів;
- довідку про склад сім'ї (Форма-3);
- розрахункові книжки за житлово-комунальні послуги.
Більш детальну інформацію ви можете отримати в міському чи районному управліннях праці та соціального захисту.
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 5696 | Додав: ВКарпатах | Теги: пільги багатодітним 2010 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 Тетяна  
0
Чи призначається пенсія багатодітній матері у сільській місцевості коли її п'ятій дитині виповнилось 14 років? Прокоментуйте, будь ласка, та вкажіть нормативно-правову базу. Щиро дякую.

4 наталія  
0
Скажіть будь ласка чи маю я право взяти безплатно дітям квитки на залізничний транспорт зі Львова до Херсону , якщо у нас є посвідчення багатодітної сімї. Дякую

3 Анатолій  
0
Скажіть будь-ласка, які пільги на вступ до ВНЗ мають діти з багатодітних сімей???

2 Саша  
0
Скажіть, будь ласка чи можуть надаватися пільги сім'ї, коли троє із чотирьох дітей уже повнолітні( 22,21,19, та 12років)?

1 Олена  
0
Доброго дня! Проконсультуйте , будь-ласка: дитина з багатодітної сім'ї(7-ро дітей), якій виповнилось 21 рік, вступає до ВУЗУ, чи має вона якісь пільги при вступі?
В Законі України"Про охорону дитинства" значиться:Держава забезпечує пільгові умови для вступу до державних та комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладів дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та іншим категоріям дітей, які потребують соціального захисту, у тому числі дітям з багатодітних сімей, у складі яких є п'ятеро і більше дітей, за умови наявності у них достатнього рівня підготовки.
( Частина дев'ята статт 19 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1343-VI від 19.05.2009 )
Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п'ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.
Чи підпадає дитина під цей Закон?Прокоментуйте, будь-ласка.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz