"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Червень » 11
Пенсія на пільгових умовах за роботу із шкідливими умовами праці.

Згідно зі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими та з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, за Списками, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць. Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах насамперед є наявність, професії (посади) та виробництва у відповідному Списку, а також підтвердження шкідливих умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня, встановленого для відповідного виробництва. Атестація проводиться в строки не рідше одного разу на 5 років. При призначенні пенсії на пільгових умовах для зарахування до пільгового пенсійного стажу певного 5-річного періоду роботи у несприятливих умовах праці відповідне право впродовж цього пе ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 5357 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Плата за ремонт та повірку водолічильників. Відповідно до наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 р. затверджено Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій. Повірка засобів обліку здійснюється відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Згідно зі ст. 28 цього Закону періодична повірка, обслуговування та ремонт (у т. ч. демонтаж, транспортування та монтаж) засобів обліку здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Підприємства — виробники послуг з тепло-, водопостачання не мають права враховувати у тарифах витрати з періодичної повірки квартирних засобів обліку, оскільки згідно з Порядком формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 955 від 10.07.2006 р., ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2682 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Скорочена тривалість робочого часу у 2010 р.

Згідно зі ст. 50 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпіі) нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Підприємства й організації під час укладення колективного договору можуть установлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено ч.1 цієї статті. У випадку встановлення меншої норми тривалості робочого часу оплата праці має провадитись за повною тарифною ставкою, повним окладом.
Відповідно до ч.1 ст. 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:
для працівників віком 16—18 років — 36 год. на тиждень, для осіб віком 15—16 років {учнів віком 14—15 років, які працюють у період канікул) — 24 год. на тиждень.
Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини зазначеної вище максимальної трива­лості робочого часу для осіб відповідного віку; для праців ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2380 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

ОФОРМЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ

Наказом Державної податкової адміністрації України № 585 від 28.10.2009 р. затверджено Інструкцію з оформлення органами державної податкової служби матеріалів про адміністративні правопорушення.
Цю Інструкцію розроблено відповідно до вимог Кодексу про адміністративні правопорушення України (далі — КпАП), Закону України «Про державну податкову службу в Україні» та інших нормативно-правових актів і встановлено порядок оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах державної податкової служби, а також процедуру складання протоколів про адміністративні правопорушення, розгляду справ про адміністративні правопорушення органами державної податкової служби, ведення діловодства у справах про адміністративні правопорушення, а також забезпечення належного розгляду скарг на постанови по справах про адміністративні правопорушення.
Відповідно до ст. 9 КпАП адмін ... Читати далі »

Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 3693 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

У магазині, де я купую продукти, касир не роздруковує чеки. Чи може він бути притягнутий до відповідальності? Згідно з Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265/9-ВР від 06.07.1995 р. суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки з роздрукуванням відпові­дних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. До суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції, у разі нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції або проведення її без використання розрахункової книжки. ... Читати далі »
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1509 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

У яких випадках дарувальник може розірвати договір дарування?

Дарування будь-якого майна, в тому числі нерухомого, є виключним правом власника цього майна. Договори на дарування майна, що знаходиться у спільній власності, укладаються за загальними правилами за згодою всіх учасників. Якщо подароване нерухоме майно було у приватній (або частковій) власності однієї особи, тоді згода іншої особи не потрібна.
В судовому порядку, шляхом подання позовної заяви, договір дарування можливо розірвати (визнати його недійсним) за певних умов, визначених у ст. 727 Цивільного кодексу України (далі — ЦК), з доведенням цих обставин у суді та якщо не минув строк позовної давності, який починається від дня, коли дарувальник довідався чи міг довідатися про порушення свого права (ч.1 ст.261 ЦК). Відповідно до ст.728 ЦК до вимог про розірвання договору дарування застосовується спеціальна позовна давність в один рік.
Згідно зі ст. 727 ЦК передбачено випадки, в яких дарувальник може розірват ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 6462 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Чи повинні мешканці будинку платити за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій?
Відповідно до «Положення про порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків», затвердженого спільним наказом Держкомзему, Держжитлокомунгоспу, Державного комітету України у справах містобудування і архітектури і Фонду державного майна № 31/30/53/396 від 05.04.1996 р., прибудинковою територією є встановлена за проектом поділу території мікрорайону (кварталу) та проектом забудови земельна ділянка багатоквартирної не-садибної житлової забудови, яка необхідна для розміщення та обслуговування житлового будинку (будинків) і пов'язаних з ним господарських та технічних будівель і споруд.
Прибудинкова територія встановлюється для будинку (будинків) і не може виділятися для частини будинку (блоку, поверху, секції, квартир тощо). ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2160 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (1)

Я записаний батьком дитини, але моя колишня дружина заявила, що я не є таким. Чи маю я право оспорити своє батьківство? Ви маєте право відповідно до з ч.1 ст.136 Сімейного кодексу України (далі — СК) оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про себе як батька з актового запису про народження дитини до суду. В суді необхідно буде довести відсутність кровного споріднення між вами і дитиною. Тому позов має бути підкріплений доказами, що виключають батьківство. Докази встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових та речових доказів, висновків експертів. Основними доказами, які стають визначальними при винесенні рішень у справах про оспорювання батьківства та виключення відомостей про себе як батька дитини з актового запису про її народження, є висновок судово-генетичної експертизи, медичні довідки, пояснення свідків. Однак цей перелік доказів не є вичерпним. Отже, якщо в суді ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2951 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (1)

Я купила товар (побутова техніка) з недоліками. Чи маю я право на розірвання договору та на повернення сплаченої за товар грошової суми?

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:
пропорційного зменшення ціни;
безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
відшкодування витрат на усунення недоліків товару. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
розірвання договору та повернення сплаченої за товар гро ... Читати далі »

Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1550 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Кому надається право видачі листків непрацездатності та яким особам вони видаються?
Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 455 від 13.11.2001 р. затверджена Інструкція про порядок ви­дачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (далі — Інструкція).
1.1.* Тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності.
1.2.Видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється, крім випадків, обумовлених п 1.14,2.7, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 3.4, 3.16, 6.6.
1.3.Листок непрацездатності видається:
1.3.1.Громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, які проживають в Україні і працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у т. ч. в іноземних дипломатичних представництвах та консульських установах.
1.3.2.Особам, обраним на виборні посади до органів державної влад ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 5054 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (1)


Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz