"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 23 » Поновлення на роботі за рішенням суду

16:39
Поновлення на роботі за рішенням суду
У судах відповідно до п. 2 ч. 1 ст.232 КЗпП розглядають­ся трудові спори працівників про поновлення на роботі в разі звіль­нення без законної підстави або в разі незаконного переведення на іншу роботу. Працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.
Звернутися з заявою про вирі­шення трудового спору у справах про звільнення (тобто про понов­лення на роботі) необхідно у мі­сячний строк з дня вручення ко­пії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.
Позивачі за вимогами, що ви­пливають з трудових правовідно­син, звільняються від сплати дер­жавного мита (п. 1 ч. 1 ст. 4 Дек­рету КМУ "Про державне мито" від 21 січня 1993 року № 7-93). Також згідно з п. 1 ч. З ст. 81 Ци­вільного процесуального кодексу у справах про поновлення на ро­боті витрати на інформаційно-технічне забезпечення не підля­гають оплаті при зверненні до су­ду і покладаються на сторони піс­ля розгляду справи. Згідно з ч. 1 ст. 157 ЦПК суд розглядає спра­ви про поновлення на роботі про­тягом місяця з дня відкриття провадження у справі.
При винесенні рішення про по­новлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одно­часно приймає рішення про ви­плату працівникові середнього заробітку за час вимушеного про­гулу або різниці в заробітку за час виконання оплачуваної нижче роботи, але не більш як за рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше ро­ку не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.
У ч. 5 ст. 235 КЗпП зазначено, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу пра­цівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню. Згідно з ч. 4 ст. 25 Закону "Про виконавче провадження" дер­жавний виконавець, якщо рі­шення підлягає негайному вико­нанню, відкриває виконавче про­вадження не пізніше наступного дня після одержання виконавчо­го документа.
Ст. 237 КЗпП визначає, що суд покладає на службову особу, вин­ну в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу, обов'язок покрити шко­ду, заподіяну підприємству, уста­нові, організації у зв'язку з опла­тою працівникові часу вимуше­ного прогулу або часу виконання оплачуваної нижче роботи. Та­кий обов'язок покладається, як­що звільнення чи переведення здійснено з порушенням закону або якщо власник чи уповнова­жений ним орган затримав вико­нання рішення суду про понов­лення на роботі.
Згідно зі ст. 87 Закону у разі невиконання без поважних причин у встановлений держав­ним виконавцем строк рішення про поновлення на роботі держав­ний виконавець виносить поста­нову про накладення штрафу на посадових осіб — від 10 до 20 не­оподатковуваних мінімумів до­ходів громадян та призначає но­вий строк для виконання. Ця по­станова затверджується началь­ником відповідного органу дер­жавної виконавчої служби, яко­му він безпосередньо підпорядко­ваний. Постанова про накладен­ня штрафу може бути оскаржена до суду в 10-денний строк. У разі повторного невиконання рішен­ня боржником без поважних при­чин державний виконавець у то­му ж порядку накладає штраф на боржника у подвійному розмірі.
При подальшому невиконанні посадовою особою рішення дер­жавний виконавець порушує клопотання перед судом про при­тягнення її до кримінальної від­повідальності за ст. 382 Кримі­нального кодексу — за невико­нання судового рішення.
Категорія: Трудове право | Переглядів: 3395 | Додав: ВКарпатах | Теги: втрата роботи, поновлення на роботі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz