"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 9 » ЯК ОФОРМИТИ ДОГОВІР КУПІВЛІ БУДИНКУ

01:10
ЯК ОФОРМИТИ ДОГОВІР КУПІВЛІ БУДИНКУ

Згідно зі ст. 657 Цивільного кодексу України договір купівлі-продажу житлового будинку укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

При посвідченні угод про відчуження жилого будинку квартири перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна. В разі наявності заборони угода про відчуження майна, обтяженого боргом, посвідчується лише у разі згоди кредитора і набувача на переведення боргу на набувача. Посвідчення угод про відчуження квартири провадиться за місцем розташування вказаного майна або за місцезнаходженням однієї із сторін правочину.

Відповідно до п.61 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України при нотаріальному посвідченні договорів про відчуження будинку (квартири), що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає подання документів, які підтверджують право власності на вказане майно, та у передбачених законодавством випадках документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на цю квартиру в осіб, які її відчужують.

Право власності на квартиру, що відчужується, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів: нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтвом про право на спадщину. Крім правовстановлювального документа на будинок (квартиру), нотаріус вимагає витяг про реєстрацію прав власності на нерухоме майно із Бюро технічної інвентаризації на спеціальному бланку.

Коли з витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно видно, що власник здійснив або здійснює його перебудову чи прибудову, у т. ч. перепланування житлового будинку без належно затвердженого проекту чи з істотними відхиленнями від проекту, або з грубим порушенням основних будівельних норм і правил, нотаріус вимагає подати рішення органу місцевого самоврядування про дозвіл здійснити перебудову, прибудову, перепланування чи звести господарські, побутові будівлі та споруди. При відсутності такого рішення нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку, власником якого здійснено таку перебудову, прибудову, переобладнання чи зведено господарські побутові будівлі та споруди.

Якщо будинок (квартира) знаходиться у спільній власності подружжя, то вона може бути продана лише за його згодою. Така згода може бути виражена у нотаріально посвідченій заяві.

ІЗ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

 

Я купив будинок, біля якого є земельна ділянка. Чи переходить право власності на земельну ділянку, яка зайнята житловим будинком і є необхідною для його обслуговування?

Згідно зі ст. 377 Цивільного кодексу України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.

При переході права власності на будівлю або споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається про­порційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі або споруди.

 

Я маю намір звести будинок. Який орган дає дозвіл на будівництво?

Відповідно до Закону України «Про планування і забудову територій України» № 1699 від 20.04.2000 р. громадяни, які мають намір здійснити будівництво, зобов'язані отримати від виконавчого органу ради дозвіл на об'єкт будівництва. Дозвіл на будівництво дає право громадянину на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних робіт. При цьому дозвіл на будівництво надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва державним будівельним нормам, місцевим правилам забудови.

Дозвіл на будівництво не дає права на початок виконання будівельних робіт без одержання дозволу місцевої інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.

Відповідно до наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 273 від 05.12.2000 р. «Про затвердження Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт» виконання будівельних робіт на об'єктах без одержання дозволу вказаної інспекції, а також виконання не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним і тягне за собою відповідальність.

Щоб отримати дозвіл на будівництво будинку вам необхідно звернутись у виконком місцевої ради або до районної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.

 Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК

Категорія: Житлове право | Переглядів: 3359 | Додав: vovkandriy | Теги: оформлення купівлі будинку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Юрій  
0
Як продати частину будинку незакінченого будівництвом на приватизованій землі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz