"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 9 » ПРО ДОДАТКОВУ ВІДПУСТКУ ЗА РОБОТУ НА КОМП'ЮТЕРІ

01:06
ПРО ДОДАТКОВУ ВІДПУСТКУ ЗА РОБОТУ НА КОМП'ЮТЕРІ

Під час роботи з персональним комп'ютером повинні бути дотримані Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин та Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин.

Пунктом 2.2,1 цих Правил визначено, що умови праці осіб, які працюють з ЕОМ, повинні відповідати І або ІІ класу (тобто бути нормальними або допустимими умовами праці).

За умови дотримання зазначених вище правил і норм робота з персональним комп'ютером не належить до категорії роботи у шкідливих умовах праці (ІІІ клас умов праці за Гігієнічною класифікацією).

Віднесення робіт до категорії із шкідливими умовами праці можливе за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, або на підставі спеціальних інструментальних замірів рівнів чинників виробничого середовища, які заносяться до Карти умов праці на робочому місці при проведенні атестації.

Проте всім працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (до них належить і персональний комп'ютер) і яким тривалість щорічної відпустки не визначено іншими актами законодавства, надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів згідно з підрозділом "Інші види виробництв" розділу XXII "Загальні професії за всіма галузями господарства" (п.58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (у редакції постанови від 13.05.2003 р. №679 із змінами, внесеними постановою від 16.12.2004 р. №1674).

Відповідно до п.6 і 7 Порядку застосування зазначеного вище Списку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. №16 (із змінами від 04.06.2003 р., наказ Мінпраці №150), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає працівнику право на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

  ІЗ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

 

Якою повинна бути тривалість перерви для відпочинку тим, хто працює за комп’ютером?

 Тривалість перерв під час роботи за комп’ютером встановлено Державними санітарними правилами і нормами роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПІН 3.3.2.007-98, що затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10.12.98 р. №7.

Відповідно до вказаних Правил, люди, які працюють за комп'ютерами, поділяють на групи:

1) розробники програм (інженери-програмісти). Вони мають справу переважно з відеотерміналами. Їхня робота характеризується інтенсивною розумовою творчою працею з підвищеним напруженням зору, концентрацією уваги на фоні нервово-емоційного напруження, вимушеною робочою позою, загальною гіподинамією, періодичним навантаженням на кисті рук;

         2) оператори електронно-обчислювальних машин. Вони виконують роботу, пов'язану з обліком інформації,одержаної з візуального дисплейного терміналу за попереднім запитом, або тієї, що самостійно надходить з нього, яка супроводжується перервами різної тривалості, пов'язана з виконанням іншої роботи і характеризується як робота з напруженням зору, невеликими фізичними зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня та виконується у довільному темпі;

         3) оператори комп'ютерного набору займаються одноманітною за характером роботою з документацією та клавіатурою, під час якої нечасто та ненадовго переключають погляд на екран дисплея, вводять дані з високою швидкістю. Робота характеризується як фізична праця з підвищеним навантаженням на кисті рук на фоні загальної гіподинамії з напруженням зору (фіксація зору переважно на документи), нервово-емоційним напруженням.

Кожен з працівників (читачів) зможе самостійно визначити, до якої групи він потрапляє.

По підприємству видається наказ, в якому працівників, що сидять перед комп'ютерами, розбивають на відповідні групи. Адже від групи, до якої потрапив працівник, залежить тривалість перерви:

для розробників програм — 15 хвилин через кожну годину роботи за комп'ютером;

для операторів ЕОМ — 15 хвилин через кожні 2 години;

для операторів комп'ютерного набору — 10 хвилин після кожної години роботи.

Така тривалість передбачена для 8-годинного робочого дня. Якщо ж через специфіку виробництва неможливо встановити регламентовані перерви, потрібно подбати, щоб тривалість безперервної роботи з комп'ютером не перевищувала 4 годин.

 Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 13725 | Додав: vovkandriy | Теги: пільги Пк, додаткова відпустка | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 2
2 andruha  
0
працюю на посаді лаборант у навчальному закладі (робота за компютером), за сумісництвом викладач (300 год.) якої тривалості повинна бути відпустка?

1 940213  
0
ddd

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz