"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » Про відпустки педагогів

19:09
Про відпустки педагогів

Право на щорічну основну відпустку тривалістю до 56 календарних днів мають керівні пра­цівники навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники, які перебувають у трудових відносинах з установами, органі­заціями, підприємствами (далі — установи) незалежно від форм власності та їх галузевої належності.

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 346 від 14 квітня 1997 р. (із змінами та доповненнями) затверджено Порядок надання щорічної основної відпуст­ки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівни­кам навчальних закладів та установ освіти,  педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівни­кам. Така відпустка у перший та наступні роки на­дається у період літніх канікул незалежно від часу прийнят­тя їх на роботу. Однак у разі необхід­ності санаторно-курортного лікування щорічна основна відпу­стка або її частина може надаватися протягом навчального року, якщо це передбачено колективним договором.

 Перенесення щорічної основної відпустки, поділ її на частини та відкликання з відпустки провадиться відповідно до умов, передбачених статтями 11 та 12 Закону України «Про відпустки». Педагогічним і науково-педагогічним працівникам невикористана частина щорічної основної відпус­тки, за умови її поділу, повинна бути надана, як правило, в період літніх канікул, а в окремих випадках, передбачених колективним договором,— в інший канікулярний період.

За бажанням керівних працівників навчальних закладів та установ освіти, педагогічних, науко­во-педагогічних та наукових працівників частина щорічної основної відпустки, може замінюється грошовою компенсацією за можливості забезпечення їх у відповідний період робо­тою. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної основної відпустки не повинна бути менша ніж 24 кален­дарних дні.

 

   із звернень громадян

 

Я працюю вчителем у школі на умовах роботи за сумісництвом. Чи повинні мені виплачувати допомогу на оздоровлення ?

 Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 78 від 31.01.2001 р. допомога на оздоровлення вип­лачується в обов'язковому порядку працівникам, які обійма­ють посади педагогічних чи науко­во-педагогічних працівників, виходя­чи із посадового окладу за основною посадою.

Оскільки допомога на оздо­ровлення під час надання щорічної відпустки педагогічним та науково-педагогічним працівникам відповід­но до ст. 57 Закону України «Про освіту» гарантована державою, по­дання працівником заяви на її ви­плати не є обов'язковим.

Однак суміс­ники не можуть розраховувати на таку допомогу. Її вста­новлює керівник бюджетної установи, виходячи з кошто­рисних призначень на оплату праці.

Отже, вчителеві школи, який працює за сумісництвом, обов'язкову допомогу на оздоровлення не надають.

 

 У який строк необхідно виплачувати зарплати і відпускні працівникові, який іде у відпустку?

Зарплату працівникові перед відпусткою за відпрацьо­вані дні може бути виплачено або безпосередньо перед відпусткою, або в строк, установлений для виплати зарплати. Усе залежить від того, як записано в колективно­му договорі.

Відпускні необхідно виплатити працівникам не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (ст. 21 Закону України «Про відпустки» № 504/96-ВР від 15.11.1996 р.).

Існує також строк для виплати зарплати у звичайному порядку (не перед відпусткою). Її зобов'язані виплачувати працівникам у строки, визначені в колективному договорі, але не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів (ст. 24 Закону України «Про оплату праці» № 108/95-ВР від 24.03.1995 р.). Якщо день виплати зарплати припадає на вихідний, святковий або не­робочий день, її виплачують напередодні.

Тому коли особа йде у відпустку, підприємство чи установа зобо­в'язані виплатити їй відпускні. А от зарплату за відпрацьо­вані перед відпусткою дні можна видати або разом із відпус­кними, або в день видачі зарплати.

Таким чином, підприємство чи установа самі вирішують, в які строки виплачувати зарплату за відпрацьовані дні працівникові, який іде у відпустку.

Юрист БО «Твоє право» Вовк Андрій
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 11599 | Додав: vovkandriy | Теги: відпустки педагогів, відпустка вчителів, відпустка | Рейтинг: 1.3/3
Всього коментарів: 9
9 Алена  
0
я иду в декрет как раз на каникулах могу ли я забрать свои отпускные аны же на много больше чем декретные

8 Оксана  
0
Я працюю вихователем в дитячому садку на 0.85% ставки.Маю двох дітей віком :16 років-донька, та сина 4 років.
Підкажіть, будь ласка, скільки має становити днів моя відпустка.

7 Олена  
0
Я працюю вчителем в загальноосвітній школі. В цьому році нас попередили, що у звязку з відсутність да даний час коштів на оздоровлення, у відпустку підемо на 55 днів, а не на 56, а коли будуть кошти тоді і підемо на 1 день, що залишився і отримаємо матеріальну допомогу на оздоровлення. Підскажіть чи правомірно це?

6 Тетяна  
0
Працюю в соціальному Закладі "Мати і дитина разом"вчителем реабілітологом, яка повинна бути тривалість відпустки і чи можна отримати компенсацію за невикористану відпустку

5 Осман  
0
Я працюю в Університеті на 0.5 ставки за контрактом на рік, повинен я писати заяву на відпустку чи ні? Тому що у законі “Постанова КМ N 289 ( 289-2001-п ) від 28.03.2001” сказано, що після звільнення відпускні нараховуються автоматично.

4 Олена  
0
Чи мае право людина яка не має педагогічної освіти викладати в школі математику якщо має диплом інженера

3 Мар'яна  
0
Я працюю в дошкільному закладі вихователем. Працюю на цілу ставку, але в садочку такий графік роботи, що виходить, що я недоробляю 4 години на тиждень. І ці години ми відробляємо три зміни в місяць. І мені дали відпустку у навчальний рік і тепер мені потрібно відробити ці три зміни. Чи маю я їх відробляти? І якими статтями це можна коментувати.

2 Алла  
0
Як нараховується зарплата педпрацівникам у літній період? Чи треба враховувати заняття на дому, керівництво гуртками, факультативами роботу на групі продовженого дня, перевірку зошитів, класне керівництво, які були тарифіковані на навчальний рік?

1 Леся  
0
Я працюю в дитячому садку і в школі за сумісництвом. Яким чином я повинна працювати в літній період в школі? Чи маю я право на повноцінну оплачувану відпустку в школі? Яка тривалість відпустки повинна бути у мене в садку і в школі відповідно до чинного законодавства?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz