"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » Право та обов’язок на відпустку

18:51
Право та обов’язок на відпустку

Настає пора відпусток, але чи кожен з нас зможе насо­лодитися цим задоволенням?   Доволі часто роботодавці відмовляють своїм  працівникам у кровно зароблених днях щорічного відпочинку.  

 У ст. 45 Основного закону Ук­раїни — Конституції закріплено право кожного працівника на відпустку. Цитуємо: "Кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також опла­чуваної щорічної відпустки, …".

У Кодекс законів про працю Ук­раїни, у статті 74 говориться: "Громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм влас­ності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної осо­би, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати".

Згідно зі Законом України «Про відпустки» № 504/96-ВР від 15.11.1996 р (далі - Закон) встановлено державні гарантії на відпустки, визначено умови, тривалість і поря­док надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задово­лення власних життєво важливих потреб.

 Відповідно до ст. 6 Закону щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календар­них дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору

Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років підряд.

Згідно зі ст. 12 Закону щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої три­валості за умови, що основна безперервна її частина ста­новитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути на­дано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

 Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним орга­ном за погодженням з виборним органом первинної проф­спілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При скла­данні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і влас­ником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за 2 тижні до встановленого графіком терміну.

 Відповідно до ст. 27 Закону нагляд за додержанням за­конодавства про відпустки здійснюють спеціально уповно­важені на те державні органи та інспекції.

Контроль за додержанням законодавства про відпуст­ки здійснюють у межах своєї компетенції центральні та місцеві органи державної виконавчої влади та профспілкові органи.

Вищий нагляд за додержанням і правильним застосу­ванням законодавства про відпустки здійснюється Генераль­ним прокурором України та підпорядкованими йому проку­рорами.

Згідно зі ст. 28 Закону особи, винні в порушенні законо­давства про відпустки, несуть передбачену чинним законодавством відповідальність.


<hr>


   із звернень громадян

У який строк необхідно виплачувати зарплату і відпускні працівникові, який іде у відпустку?

Зарплату працівникові перед відпусткою за відпрацьо­вані дні підприємство може виплатити або безпосередньо перед відпусткою, або в строк, установлений для виплати зарплати, як це передбачено у колективно­му договорі.

Саму суму відпускних необхідно виплатити працівникам не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (ст. 21 Закону України «Про відпустки» № 504/96-ВР від 15.11.1996 р.).

Існує загальний строк для виплати зарплати у звичайному порядку (не перед відпусткою). Її зобов'язані виплачувати працівникам у строки, визначені в колективному договорі, але не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів (ст. 24 Закону України «Про оплату праці» № 108/95-ВР від 24.03.1995 р.). Якщо день виплати зарплати припадає на вихідний, святковий або не­робочий день, її виплачують напередодні.

Тому коли особа йде у відпустку, підприємство зобо­в'язане виплатити працівнику відпускні. А от зарплату за відпрацьо­вані перед відпусткою дні можна видати або разом із відпус­кними, або в день видачі зарплати.

Таким чином, підприємство саме вирішує, в які строки виплачувати зарплату за відпрацьовані дні працівникові, який іде у відпустку.


Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 3319 | Додав: vovkandriy | Теги: право на відпустки, відпустки, надання відпустки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Максим  
0
Чи мають студенти першого курсу право на академ.відпустку за станом здоров'я?Подану мною заяву проректор підписувати відмовився зсилаючись на те що студентам першого курсу академ.відпустка не надається.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz