"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » ПРО ПЕРЕВЕДЕННЯ ЖИЛИХ ПРИМІЩЕНЬ В НЕЖИЛІ

23:49
ПРО ПЕРЕВЕДЕННЯ ЖИЛИХ ПРИМІЩЕНЬ В НЕЖИЛІ

Згідно з чинним Житловим кодексом (далі — ЖК), житлові будинки і житлові приміщення призначаються для постійного проживання громадян. Можливість переведення жилих приміщень у нежилі передбачена статтями 7, 8 ЖК. Згідно з Законом "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.2001 р. № 2866-ІІІ, нежиле приміщення — це приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.

Як правило, переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень в нежилі не допускається. Однак переобладнання житлових приміщень для використання їх в інших цілях проводиться за рішенням місцевого органу влади (ст. 7 ЖК) в разі визначення їх непридатними для проживання з подальшим переведенням їх в нежилі.

Відповідно до вимог Державних будівельних норм України «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення ДБН В.2.2-15-2005», такі приміщення (приміщення громадського призначення) можуть бути розміщені в житлових будинках на першому, другому та цокольному поверхах і повинні мати входи і евакуаційні виходи, ізольовані від житлової частини будинку, та використовуватися за призначенням.

 Виконання робіт з перебудови та перепланування житлового приміщення із подаль­шим використанням його як нежитлового може здійснюватись тільки після переведення його за рішенням органу місцевої влади у нежиле на підставі відповідного обстеження, що має бути підтверджених документально.

Виконання будівельних або реставраційних робіт без дозволу чи затвердженого проекту або з відхиленням від нього тягне за собою накладання штрафу на громадян від 1 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — від 5 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 ІЗ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

 

 Хочу перевести жиле приміщення у нежиле і відкрити магазин. Чи повинні враховуватися інтереси (згода) сусідів-власників суміжних квартир?

 

Відповідно до ст. 10 Закону "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19.06.1992 р. № 2482-ХІІ, власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї тощо) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

 Відповідно до ст. 26 Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного бу­динку", власник приміщення у багатоквартирному будинку, в якому створене об'єднання, може здати його в оренду для проживання фізичній особі або для здійснення господарської, підприємницької та іншої не забороненої законом діяльності фізичній або юридичній особі, якщо така діяльність не суперечить встановленим нормам використання приміщень у житлових будинках, не суперечить інтересам чи не обмежує прав інших власників (користувачів) приміщень та не завдає шкоди  навколишньому середовищу. За необхідності може бути здійснене переведення приміщення у нежиле на термін дії договору оренди або постійно у порядку, встановленому законодавством.

 Отже, приміщення, розташовані в житлових будинках, можуть використовуватися для облаштування офісних приміщень та інших приміщень господарського призначення (магазинів, косметичних салонів, перукарень, майстерень тощо) без дозволу об'єднання співвласників багатоквартирного будинку тільки в тому разі, якщо договір було укладено до створення такого товариства. В усіх інших випадках — за погодженням з товариством співвласників багатоквартирного будинку.

У разі, якщо такого товариства не створено, необхідність погодження  облаштування  офісного приміщення з власниками квартир багатоквартирного будинку чинним законодавством не передбачено.

 Однак, враховуючи вимоги закону "Про приватизацію державного житлового фонду", Цивільного кодексу щодо володіння, користування і розпорядження майном, яке знаходиться у спільній частковій власності, за згодою всіх учасників володіння цим майном у випадку, коли в житловому будинку є приватизовані квартири, при переобладнанні приміщень такого будинку під офіси, торговельні організації тощо з використанням місць загального користування будинку необхідна згода власників приватизованих квартир.

 Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК

Категорія: Житлове право | Переглядів: 4229 | Додав: vovkandriy | Теги: переобладнання, житлове право, нежилі приміщення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Борис  
0
Добрий день. На приватизованій земельній ділянці, збудований будинок. Які наслідки можуть бути, якщо будинок не відповідає розмірам на генплані. Будинок збільшився. А також змінилось планування кімнат у ньому.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz