"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » До криміналу «за жнива» чи як протидіяти хабарництву

17:54
До криміналу «за жнива» чи як протидіяти хабарництву

Невдовзі у студентів розпочнеться довгоочікувана пора – літня заліково-екзаменаційна сесія. Те, що вона відповідальна для студента, не викликає сумніву, але вона відповідальна й довгоочікувана для викладача.

Про один з видів відповідальності, до якої може бути притягнено учасника навчально-виховного процесу під час складання студентом заліково-екзаменаційної сесії, й піде розмова.

Зокрема мова піде про хабарництво, яке сьогодні являє собою загрозливий та ганебний засіб, що вкорінюється у все ширші  сфери життєдіяльності держави.

Отже, хабар — це незаконна винагорода матеріального ха­рактеру. Ним можуть бути майно (гроші, матеріальні цінності), право на майно (документи, які надають право на отримання майна, користування майном або право вико­нання зобов'язань тощо), будь-які дії майнового характеру (передача майнових вигод, відмова від них, відмова від прав на майно, безоплатне надання послуг майнового характе­ру, проведення будівельних чи ремонтних робіт, санатор­них чи туристичних путівок тощо).

Послуги, переваги чи пільги, які не мають матеріального змісту (похвальна характеристика, надання престижної ро­боти, інтимний зв'язок тощо), не можуть визнаватися пред­метом хабара. Одержання такого характеру послуг, пільг чи переваг може розцінюватися як інша (некорислива) за­цікавленість і кваліфікуватись за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 364 Кримінального кодексу України «Зло­вживання владою або службовим становищем».

Відповідно до ст. 368 Кримінального кодексу України одержання службовою особою, в тому числі викладачем під час іспитів, у будь-якому вигляді хабара (винагороди) за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає хабара, чи в інтере­сах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої службовій особі влади чи службового становища вва­жається отриманням хабара. Хабар може даватись хабародавцем службовій особі особисто або через посередника.

Отже, у разі вимагання хабара викладачем за здачу іспиту (кон­трольної, курсової, дипломної роботи тощо) ви маєте пра­во офіційно звернутися до правоохоронних органів з зая­вою про відповідний злочин. Під час вимагання у вас хаба­ра ви можете використати диктофон (мобільний телефон з диктофоном) для запису розмови про вимагання хабара. Цей запис може бути залучений до заяви про злочин і вико­ристаний як доказ вимагання винагороди за здачу іспиту.

До правоохоронних органів, які займаються документу­ванням, попередженням і розкриттям (корупційних) злочинів і правопорушень у сфері службової діяльності, відносять Управління по боротьбі з організованою злочинністю та Уп­равління департаменту боротьби з економічними злочинами МВС України, Управління по боротьбі з корупцією і органі­зованою злочинністю Служби безпеки України, органи про­куратури.

 Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1564 | Додав: vovkandriy | Теги: відповідальність, кримінальне право, хабар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz